poniedziałek, 24 lutego 2014

Porady (Ciasta wędkarskie własnej roboty) cz.2

 Bardzo często będąc na łowisku spotykamy masy ludzi którzy uzywaja kupnych i wygodnych przynęt począwszy od białych robaków , pinek, rosówek itp. Zaczynając swoją przygodę z wędkarstwem napotkałem kiedyś starszego pana na dość obleganym łowisku w mojej okolicy który zawsze łowił piękne płocie bardzo wczesnym rankiem. Po pewnym czasie zaprzyjażnilismy się i zdradził mi swój przepis na domowej własnej roboty ciasto z kaszki mannej . Wiedziałem ze na naszym rynku są dostępne róznego rodzaju ciasta ale zaintrygowało mnie to i muszę przyznać ze od tamtej pory za kazdym razem gdy wybieram sie na połowy mam je ze sobą ;)

 Do wyrobu ciasta nie potrzeba wiele :
-Mały rondelek 
-Kasza Manna
-masło ( najlepiej roślinne co zmieni kolor ciasta )
-aromat (ja używam wanilii, anyż oraz rum )
-można używać rożnego rodzaju dipów wedle uznania
 

Do rondelka wlewamy mala ilość wody i czekamy aż zacznie wrzeć , następnie dodajemy w małych ilościach kaszkę manną urabiając łyżeczką ciasto gdy zacznie robić się gęstsze dodajemy masło i mieszamy następnie aromat i znów mieszamy. Gdy ciasto zrobi się dość geste wyjmujemy je na deseczkę i ugniatamy ręcznie dodając kaszki mannej do uzyskania ciasta w postaci plasteliny nie lepiącego się do dłoni.


 Tak przyrządzone ciasto skutecznie nadaje sie na Płocie , Leszcze, Karasie i Karpie lecz moze być stosowane również na inne gatunki ryb w zależnosci od aromatu,dipu czy innego dodatku smakowego jaki dodamy.


                                                                      wmh.wolomin.pl

1 komentarz: