czwartek, 16 maja 2013

Porady (Sposób na Lina)

Maj to doskonała pora na wiosennego Lina. Woda jest już cieplejsza, a wysoko zawieszone słońce doskonale naświetla lustro wody. Lin jest rybą spokojnego żeru. Każde tupnięcie, nadepnięcie na suchą gałąź może spłoszyć ostrożniejsze osobniki. Jest wiele czynników, które pozwolą nam złowić na prawdę okazałą sztukę! 
  • Pamiętajmy, że Liny najchętniej biorą w rannych godzinach. Rzadziej łowione są na wieczór, choć bywa że i w tą porę zdarzają się konkretne brania. Raczej znikome szanse będziemy mieli w samo południe gdy woda jest już dość mocno nagrzana.
  • Warto sobie przypomnieć, że Lin lubi się chować, jest ostrożną rybą. Dlatego też miejsce w którym łowimy powinno być przemyślane. Najlepszym miejscem będzie łowisko miedzy trzcinami oraz grążelami. Miejsca te są stosunkowo mało dogrzane przez promienie słoneczne a każda roślinność daje Linowi pewności siebie.
  • Zestaw powinien być lekki, a jednocześnie dosyć mocny. Lin jest rybą bardzo waleczną i nawet 25cm sztuka może być bardzo agresywna. Źle dobrany zestaw może zakończyć się spięciem ryby bądź jego zerwaniem. 
  • Zanęta powinna zostać rozmieszczona idealnie w miejsce podawania przynęty. Gdy ryba wejdzie w łowisko na lustrze wody pokażą się pęcherzyki powietrza, które po przez żerowanie ryby wydostają się z dna. 
  • Branie często jest delikatne z wysunięciem antenki spławika w górę. Dzieję się tak dla tego ponieważ Lin unosi naszą przynętę z dna. Pamiętajmy też, że 10 cm żyłki powinno znaleźć się na dnie łącznie z naszą przynętą.
  • Lina łowić możemy również na grunt. Zestaw do tego typu połowów powinien być wytrzymały z dobrze dobraną żyłką i haczykiem. Zestaw 0.22 i przyponem 0.16 powinien być odpowiedni. Dodatkowo koszyczek w zależności od miejsca połowów i haczyk w granicach 14-12. 

Lin najczęściej bierze na czerwone robaki. Stosujemy także kukurydze białe oraz pinkę. Niegdyś użycie pęczaku lub gotowanego groszku też dawało pożądane efekty. W celu ulepszenia naszej zanęty możemy użyć płatków owsianych, zapachu waniliowego lub kukurydzy konserwowej. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza