piątek, 8 lutego 2013

Kulinaria (Dziś - Lin w Śmietanie)


Aby przygotować Lina w śmietanie potrzebować będziemy:
  • oprawiony średniej wielkości Lin 
  • przyprawa do ryb
  • olej lub masło
  •  2-3 cebule
  • śmietana (500g)
  • pieprz
  • sól


Do przygotowania naszej potrawy potrzebne nam będą dwie patelnie. Na jednej z nich umieszczamy wcześniej przyprawioną rybę, która należy usmażyć. Oczywiście pamiętajmy o tym, że ryba będzie jeszcze duszona w naszym śmietanowym sosie. Na drugiej patelni należy zeszklić cebulę, wcześniej pokrojoną w drobna lub nieco grubszą kosteczkę. Gdy nasza cebula osiągnie właściwy wygląd należy dodać do niej śmietanę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu około 10-15min. Po tym czasie do wcześniej usmażonej ryby dodajemy nasz przygotowany sos, który razem z rybą powinien dusić się 30-40min. Całość należy przykryć pokrywą aby nasza ryba pochłonęła cały aromat. Naszą potrawę podczas duszenia należy doprawić według swojego uznania, solą i pieprzem.

Czas przygotowania (70-80min)
Możemy użyć także innych ryb takich jak (Sandacz, Dorsz czy Szczupak)

                                                                                                                                     Smacznego!

1 komentarz: