środa, 27 lutego 2013

Kulinaria (Dziś - Szaszłyk z Tuńczyka)

Aby przygotować Szaszłyk z Tuńczyka potrzebować będziemy:
  • ok. 500g świeżego Tuńczyka
  • 2-3 papryki czerwone
  • 2-3 średnie cebule
  • natka pietruszki
  • możliwość posypania serem
Marynata:
  • imbir świeżo obrany i starty 3 łyżki (max)
  • ocet jabłkowy 3 łyżki (max)
  • olej 6 łyżek (max)
  • sos sojowy 2-3 łyżki
  • miód  2 łyżki
  • łyżeczka chili
  • świeżo zmielony pieprz
Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Tuńczyka kroimy w niewielkie kawałki. Następnie umieszczamy w marynacie i odstawiamy na około 20-25min. Paprykę oraz brokuł kroimy w podobny sposób. Wszystkie składniki nadziewamy na drewniany szpikulec na przemian. Szaszłyki możemy przygotować zarówno w domu jak i na powietrzu przy użyciu grilla lub urządzenia elektrycznego. Należy pamiętać, aby nasza potrawa była regularnie obracana. Serem posypujemy w końcowej fazie pieczenia. Całość ozdabiamy natką pietruszki

Czas przygotowania (25 marynowanie +15min)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz